Babka marmurkowa

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybka i puszysta babka, która zawsze się udaje

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 kostka margaryny
    6 jajek
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    tłuszcz i bułka tarta do formy

Babka marmurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem na gładką, pulchną masę. Dodawać po 1 jajku, nie przerywając ucierania. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sól, dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, jedną wymieszać z kakao. Do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy przelać jasne ciasto wyrównać, następnie wyłożyć ciemną masę wyrównać. Babkę piec ok 50 minut w 180 C.

Porady

Do jasnej masy można dodać 3 łyżki mielonych migdałów

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy