Babka marmurkowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szybka i smaczna

  • 60 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    25 dkg.margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    bułka tarta – do posmarowania formy
    czekolada/lukier/cukier puder

Babka marmurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babka marmurkowa 1. Jajka ubić z cukrem – aż masa podwoi swoją objętość i nabierze puszystości.Dodać przesianą przez sito mąkę (pszenną i ziemniaczaną) oraz proszek do pieczenia.Zagotować margarynę i gorącą powoli dolewać do ciasta cały czas ubijając.Ciasto wylać do formy wysmarowanej margaryną i posypana bułką tartą.Do 1/3 ciasta dodać łyżkę kakao i wylać do formy Piec do tzw suchego patyczka – około 30 -40 minut w temperaturze ok 180 stopni.Babkę posypać cukrem pudrem, czekolada lub polukrować.
    Ja piekłam babkę w formie silikonowej więc nie smarowałam tłuszczem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy