Babka Marmurkowa z dodatkiem kakao i cukru pudru

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć BABKI a tym razem chciałabym podzielić się z Wami przepisem na babkę piaskowa to ulubiona wersja babki moich dzieci i znika do ostatniego okruszka… piekę ją nie tylko w okresie świat ale na piknikowe wyprawy idealna…polecam

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka ( większe)
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    1 margaryna
    3 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Tłuszcz do formy
    Odrobina bułki tartej do oprószenia formy
    Do udekorowania: według uznania polewa czekoladowa czy cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka marmurkowa z dodatkiem kakao i cukru pudru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka Marmurkowa 1. Całe jajka miksuje z cukrem ( aż do białości) następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. A na koniec powoli dodajemy cały czas miksując gorącą roztopioną margarynę. Odlewam ½ ciasta i dodaje kakao a do drugiej połowy ciasta 1 łyżkę mąki. Następnie wlewam ciasto jasne i obracając formę wlewam ciasto ciemne.
    Gotowe ciasto wlewamy do natłuszczonej formy i oprószonej bułką tartą.
    Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 45 – 50 min w temp. 175 st. z termoobiegiem.
    (do suchego patyczka).
  • Babka Marmurkowa 2. Upieczoną babkę udekorować polewą lub cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować