Babka marmurkowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 10 osób

Pyszna, puszysta i delikatna babka, w sam raz do kawki.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 4 jajka
    szklanka cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    cukier waniliowy
    200 g margaryny
    2 łyżki kakao
    łyżeczka proszku do pieczenia

Babka marmurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku roztapiamy margarynę i odstawiamy do wystudzenia. Białka oddzielamy od żółtek z białek ubijamy sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym na gładką puszystą masę, następnie dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Do ciasta wlewamy przestudzoną margarynę i wszystko dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej części dodajemy kakao. Formę na babkę smarujemy margaryną( silikonowej nie trzeba natłuszczać) Wlewamy trochę jasnego ciasta , następnie wlewamy na przemian ciasto ciemne i jasne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy 60 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy