Babka marchewkowa z czekoladą i przyprawą do piernika

0 (0 ocen)

  • 50 min

Wilgotna, puszysta, pachnąca przyprawą do piernika oraz czekoladą. Ciekawe połączenie składników. W sam raz do porannej kawy.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru pudru
    1 szklanka oleju
    4 jajka
    2 szklanki tartej marchewki
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1 opakowanie przyprawy do piernika
    Tłuszcz do formy i bułka tarta.
    Szczypta soli
    Do dekoracji: skórka pomarańczowa.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka marchewkowa z czekoladą i przyprawą do piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka posolić, następnie utrzeć z cukrem na puszystą białą masę, stopniowo dodawać olej i ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oraz przyprawą do piernika – dodawać małymi porcjami do masy jajeczno-olejowej. Po wymieszaniu dodawać marchewkę wraz z ½ startej na tarce na grubych otworach czekolady po 1 łyżce, delikatnie mieszać. Formę natłuścić, wysypać tartą bułką i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. około 180 stopni około 1 godziny. Przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po upieczeniu i wystudzeniu wierzch ciasta oblać pozostałą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, posypać skórką pomarańczową. Ponadto posypać jeszcze wierzch baby czekoladową kawą cappuccino.

Porady

Do ciasta można dodać garść rodzynek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować