Babka marchewkowa z czekoladą i przyprawą do piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka posolić, następnie utrzeć z cukrem na puszystą białą masę, stopniowo dodawać olej i ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oraz przyprawą do piernika – dodawać małymi porcjami do masy jajeczno-olejowej. Po wymieszaniu dodawać marchewkę wraz z ½ startej na tarce na grubych otworach czekolady po 1 łyżce, delikatnie mieszać. Formę natłuścić, wysypać tartą bułką i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. około 180 stopni około 1 godziny. Przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po upieczeniu i wystudzeniu wierzch ciasta oblać pozostałą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, posypać skórką pomarańczową. Ponadto posypać jeszcze wierzch baby czekoladową kawą cappuccino.
Komentarze