Babka makowo-piaskowa

0 (0 ocen)

Polecam pyszną babkę nie tylko na Wielkanoc. Lukier jest z dodatkiem aromatu waniliowego co daje babce wspaniały smak ...

Składniki:

  • - 1 szklanka maki pszennej
    - 1 szklanka mąki ziemniaczanej
    - 1 szklanka maku suchego
    - 1 szklanka cukru
    - 4 jajka
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 250 g margaryny
    - 1/3 szklanki mleka
    - aromat migdałowy

    lukier:

    - odrobina wody
    - cukier puder
    - kilka kropel aromatu waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka piaskowa Desery

Babka makowo-piaskowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito.
    Margarynę przełożyć do miski i ucierać, stopniowo dodając jajka, cukier i mąki.
  • ciasto 2. Gdy ciasto będzie miała jednolitą konsystencję dodać mleko, mak, aromat i wymieszać dokładnie.
  • forma do babki 3. Formę do babki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą,
  • ciasto 4. następnie wylać ciasto do formy.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut. Do suchego patyczka.
  • babka 5. Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować