Babka makowo – czekoladowa na białkach

0 (0 ocen)

  • 20 min

Wilgotna za sprawą jabłka i oleju, a puszysta dzięki białkom. Z wyczuwalną nutą kokosu i gorzkiej czekolady.

  • 20 min

Składniki:

  • Forma z kominem
    Ciasto:
    9 białek
    ¾ szklanki suchego maku
    ¼ szklanki kokosu
    ¾ szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    ½ szklanki oleju
    5 kostek gorzkiej czekolady
    1 duże soczyste jabłko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Polewa czekoladowo - kawowa:
    200g margaryny
    7 łyżek cukru
    3 łyżki kakao
    1 łyżka mleka
    1 łyżka mielonej kawy
    Kokos do obsypania

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka makowo – czekoladowa na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem, dodać mak, kokos i startą na drobnych oczkach czekoladę, wymieszać. Jabłko zetrzeć na dużych oczkach. Białka ubić na sztywno, następnie cały czas miksując na najwyższych obrotach wsypywać partiami cukier. Gdy całkowicie się rozpuści, zmniejszyć obroty na najmniejszą moc i wlewać stopniowo olej. Delikatnie połączyć go z ciastem. Pozostałe suche składniki oraz jabłko dołożyć do białek, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przełożyć do formy z kominem posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 – 50 minut. Do suchego patyczka. Wierzch polać chłodną polewą czekoladową.
  • 2. Polewa czekoladowo - kawowa: Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i podgrzewana małym ogniu, do rozpuszczenia się cukru i margaryny. Chwilkę gotować aż masa lekko zgęstnieje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować