Babka makowa z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło utrzeć na puch, dodając po trochu cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodać do masy maślanej. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie połączyć.
2.Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać jabłka, do drugiej masę makową. Formę keksową o dł. 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto z jabłkami, a następnie nożem zrobić nacięcie w cieście, przez środek na całej długości foremki. Ciasto piec 40-45 minut, do tzw.suchego patyczka. Wystudzić.
3.Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, odrobiną gorącej wody i sokiem z cytryny. Gęstym lukrem polać babkę i dowolnie udekorować.
Komentarze