Babka makowa z jabłkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Szybkie w wykonaniu, wilgotne dzięki jabłkom i bardzo smaczne ciasto na co dzień, jak i od święta :)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    250 g masła
    6 jajek
    3 łyżki mleka
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki gotowej masy makowej
    2 jabłka
    2 łyżki soku z cytryny
    lukier: 1 szklanka cukru pudru
    3 łyżki soku z cytryny
    3 łyżki soku malinowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Babki Desery

Babka makowa z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć na puch, dodając po trochu cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodać do masy maślanej. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie połączyć.
  • 2. Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać jabłka, do drugiej masę makową. Formę keksową o dł. 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto z jabłkami, a następnie  nożem zrobić nacięcie w cieście, przez środek na całej długości foremki. Ciasto piec 40-45 minut, do tzw.suchego patyczka. Wystudzić.
  • 3. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, odrobiną gorącej wody i sokiem z cytryny. Gęstym lukrem polać babkę i dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować