babka makowa

0 (0 ocen)

smaczna i wilgotna

Składniki:

  • 200 g cukru
    2 szklanki mąki+1 łyżka
    1 szklanka suchego maku
    1 szklanka mleka
    4 jajka
    250 g masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    aromat migdałowy
    ½ szklanki bakalii

Babka makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek.
    Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę.
    Miksując,dodawać 2 szklanki maki z proszkiem do pieczenia oraz wlewać mleko i aromat.
    Wsypać suchy mak.
    Białka ubić na sztywno,a bakalie obtoczyć w reszcie mąki.
    Do masy makowej dodać białka oraz bakalie i delikatnie wymieszać.
    Keksówkę o długości 35 cm wysmarować masłem,posypać mąką i wlać do niej ciasto.
    Piec przez 50-60 minut w temp.180 stopni.
    Można posypać cukrem pudrem lup oblać polewą.

Komentarze

Podobne przepisy