Babka majonezowa w dwóch smakach

0 (0 ocen)

Zapraszam:)

Składniki:

  • ¾ szklanki mąki pszennej
    ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
    ¾ szklanki cukru
    5 łyżek majonezu
    4 jajka rozm.L
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3,5 łyżki wiórków kokosowych
    2 łyżki kakao
    2 łyżki mleka

Babka majonezowa w dwóch smakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0dndift 1. Mąki wymieszać, dodać proszek do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i cały czas ubijać. Następnie dodać po żółtku i nadal ubijać.
  • image-1f0rx3b 2. Następnie partiami dodawać sypkie składniki i delikatnie wymieszać
  • image-27lq4n5 3. W kolejnym kroku dodawać po łyżce majonezu i delikatnie wymieszać.
  • image-1iewb2n 4. Podzielić ciasto na pół. Do jednej części dodać wiórki i wymieszać.
  • image-23acqrb 5. A do drugiej dodać kakao i mleko. I znów wymieszać
  • image-0f7ojoj 6. Na dno formy z kominem wyłożyć ciemne ciasto ( 2 łyżki odłożyć). Kolejna warstwa to jasne ciasto
  • image-1olaj9d 7. Na wierzch dać resztę ciemnego ciasta i zrobić delikatne esy-floresy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 40-45 minut. Ostudzić i wyjąć z formy. Oprószyć cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy