Babka majonezowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Babka majonezowa jest bardzo przyjemna w smaku, majonezu nie czuć wcale za to ciasto jest mokre i świeże nawet następnego dnia. Z przepisu upiekłam dwie małe babki.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    170g cukru
    100g mąki pszennej
    80g mąki ziemniaczanej
    4 jajka
    3 łyżki majonezu
    1 budyń waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

Babka majonezowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ubijamy z cukrem, do puszystej masy dodajemy majonez, miksujemy na najniższych obrotach miksera.
  • 2. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i budyń mieszamy, przesiewamy, dodajemy partiami do masy żółtkowej, mieszamy łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy łyżką.
  • 3. Ciasto wlewamy do foremki, pieczemy przez 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 175*C.

Komentarze

Podobne przepisy