Babka majonezowa

0 (0 ocen)

  • 45 min

Moja wnuczka tak pięknie ją udekorowała:)

  • 45 min

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szkl. cukru
    1 mały słoiczek majonezu,ok. 175 g, np. pomorskiego
    1/2 szkl. mąki wrocławskiej
    1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 aromat cytrynowy
    sok z 1/2 cytryny

Babka majonezowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać stopniowo majonez , potem na przemian mąkę wrocławską i ziemniaczaną, a na koniec proszek do pieczenia. Dodać aromat cytrynowy i sok z cytryny. Wymieszać.
  • 2. Z białek ubić pianę i dodać do ciasto. Delikatnie wymieszać. Przelać do formy na babkę i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok. 30 minut. Udekorować rozpuszczoną czekoladą i lukrem.

Komentarze

Podobne przepisy