Babka lukrowany warstwowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawaj po 1 żółtku (kolejne dopiero, gdy poprzednie połączy się z masą).
2.Mąkę pszenna przesiej z proszkiem do pieczenia.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy maślanej dodaj mąkę z proszkiem i mleko, wymieszaj. Na koniec dołóż pianę ubitą z białek, delikatnie połącz.
3.Ciasto podziel na 3 części. Do jednej dodaj kakao, do drugiej mak, do trzeciej mielone migdały.
4.Formę z kominem do babki wysmaruj margaryną i wysyp mąką. Ciasto wylewaj warstwami:połowę makowego, połowę kakaowego, całe migdałowe, resztę kakaowego i resztę makowego. Piecz ok.50 minut w temp.170 st.
Komentarze