Babka lukrowany warstwowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Bardzo smaczna babka;) Smakuje całej rodzinie.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • -25 dag masła
    -3/4 szkl. cukru
    -4 jajka
    -1,5 szkl. mąki pszennej
    -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    -6 łyżek mleka
    -2 łyżki kakao
    -2 łyżki mielonych migdałów
    -2 łyżki maku
    -szczypta soli
    -tłuszcz i mąka pszenna do przygotowania formy
    Lukier:
    -sok z 1 cytryny
    -ok.200g cukru pudru

Babka lukrowany warstwowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawaj po 1 żółtku (kolejne dopiero, gdy poprzednie połączy się z masą).
  • 2. Mąkę pszenna przesiej z proszkiem do pieczenia.
    Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy maślanej dodaj mąkę z proszkiem i mleko, wymieszaj. Na koniec dołóż pianę ubitą z białek, delikatnie połącz.
  • 3. Ciasto podziel na 3 części. Do jednej dodaj kakao, do drugiej mak, do trzeciej mielone migdały.
  • 4. Formę z kominem do babki wysmaruj margaryną i wysyp mąką. Ciasto wylewaj warstwami:połowę makowego, połowę kakaowego, całe migdałowe, resztę kakaowego i resztę makowego. Piecz ok.50 minut w temp.170 st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy