Babka jest bardzo aromatyczna i orzeźwiająca, z dobrze wyczuwalnym smakiem limonki.Jeśli nie lubicie smaku limonki, można użyć cytryn. Do przygotowania ciasta używa się samych białek. Babka jest więc bardzo jasna i delikatna.
1 godz. 30 min
Składniki:
Babka limonkowa z białek
SKŁADNIKI: forma do babek z kominkiem ; czas przygotowania: 90 minut
400 ml białek(8-10)
300 g cukru
3 limonki (starta skórka + sok)
250 g mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g roztopionego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia (z lekkim czubkiem)
szczypta soli
Babka limonkowa z białek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować formę. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
Limonki dobrze umyć, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok.
2.Białka zmiksować na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodać w kilku partiach cukier i nadal miksować, aż do jego rozpuszczenia.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem, startą skórkę, sok, masło i delikatnie wymieszać szpatułką.
Przełożyć do formy, wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok.60 minut
3.Nie otwieramy piekarnika przez pierwsze 30 minut pieczenia. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie przez 30 minut.
Łyżką utrzeć lukier.
Następnie delikatnie wyłożyć babkę na paterę i jeszcze ciepłą polukrować i udekorować.
Smacznego :)
4.Zapraszam na
http://esmeraldazesmakiem.blogspot.com.es/ lub https://www.facebook.com/EsmeraldaZeSmakiem
Komentarze