3oo g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
150 g białej czekolady
250 g masła (stopionego)
100 g cukru
skórka otarta z 2 limonek
3 jajka (oddzielone białka i żółtka)
60 ml mleka
polewa
100 g białej czekolady
skórka otarta z 1 limonki
Babka limonkowa z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Czekoladę rozpuszczamy na parze i odstawiamy do przestygnięcia.
Cukier ucieramy ze skórką z limonek i stopionym masłem. Stopniowo dodajemy po 1 żółtku. Miksujemy do dobrego rozprowadzenia. Dodajemy stopioną czekoladę i miksujemy.
Na przemian wsypujemy mieszankę mączną i mleko nie przerywając miksowania.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie i stopniowo musimy wmieszać ją w ciasto.
2.Formę do babki natłuszczamy i wysypujemy mąką. Wlewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180st piekarnika i pieczemy ok. 40 minut.
Po ostygnięciu polewamy stopioną białą czekoladą i posypujemy skórką z limonki.
Komentarze