Babka limonkowa z białą czekoladą

0 (0 ocen)

Idealna na świąteczny stół i nie tylko

Składniki:

  • 3oo g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki soli
    150 g białej czekolady
    250 g masła (stopionego)
    100 g cukru
    skórka otarta z 2 limonek
    3 jajka (oddzielone białka i żółtka)
    60 ml mleka

    polewa
    100 g białej czekolady
    skórka otarta z 1 limonki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka wielkanocna Desery

Babka limonkowa z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • miksowanie 1. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Czekoladę rozpuszczamy na parze i odstawiamy do przestygnięcia.
    Cukier ucieramy ze skórką z limonek i stopionym masłem. Stopniowo dodajemy po 1 żółtku. Miksujemy do dobrego rozprowadzenia. Dodajemy stopioną czekoladę i miksujemy.
    Na przemian wsypujemy mieszankę mączną i mleko nie przerywając miksowania.

    Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie i stopniowo musimy wmieszać ją w ciasto.
  • przed pieczeniem 2. Formę do babki natłuszczamy i wysypujemy mąką. Wlewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180st piekarnika i pieczemy ok. 40 minut.

    Po ostygnięciu polewamy stopioną białą czekoladą i posypujemy skórką z limonki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Limonka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować