Babka łaciata

0 (0 ocen)

Babka ta zawsze w święta gości na moim stole . Jest pyszna i zawsze się udaje.

Składniki:

  • 3 jajka
    3/4 szkl cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1/2 szkl mąki pszennej
    3/4 szkl mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szkl oleju
    2 łyżeczki kakao

    Polewa:
    50 g czekolady deserowej
    2 łyżki kremówki

    cukrowa posypka

    Forma 23 cm natłuszczona i wysypana mąką

Babka łaciata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrami na puszysty krem.
  • 2. Obie mąki i proszek do pieczenia razem przesiać. Do masy jajecznej miksując na wolnych obrotach dodać połowę oleju i partiami dodawać mąkę. Na koniec dodać resztę oleju.
  • 3. 2/3 ciasta wylać do formy. Do reszty ciasta dodać kakao i wymieszać. Wylać na białe ciasto. Można lekko zamieszać np. patyczkiem do szaszłyków.
  • 4. Piec 40 - 45 min. w temp. 180*C. Sprawdzić patyczkiem.
  • 5. Miskę z czekoladą i śmietaną postawić na garnku z parującą wodą, mieszać do połączenia. Polać zimną babkę i udekorować posypką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy