Babka koniakówka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Na wielkanocnym stole królują baby.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g masła
    2 szklanki cukru
    1/2 szklanki wody
    300 g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 jajka
    75 ml koniaku
    masło do wysmarowania foremki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka koniakówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka włożyć masło, wsypać cukier i dodać wodę. Podgrzewać i mieszać na wolnym ogniu, aż do zagotowania. Odlać 1/2 szklanki powstałej masy. Resztę w garnku przestudzić. Jak już masa będzie chłodna, dodawać stopniowo mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jajka i alkohol. Miksować. Powstałe ciasto przelać do foremki na babkę wysmarowanej masłem Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 min. Po wyjęciu przestudzić. Chłodne ciasto polać masą odlaną wcześniej do szklanki. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować