babka kokosowa

0 (0 ocen)

  • 50 min

Świąteczna babka kokosowa

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki
    150 g mąki pszennej
    75 g mąki ziemniaczanej
    4 jajka
    200 g masła
    150 g cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    50 g wiórków kokosowych
    Lukier
    5 łyżek cukru pudru
    4 łyżki wody
    1 łyżka amaretto
    wiórki do posypania

Babka kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dosypujemy mąkę, którą wcześniej przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Następnie dolewamy roztopione ciepłe masło i ucieramy składniki na jednolitą masę. Na koniec dosypujemy wiórki kokosowe i mieszamy wszystko razem. Okrągłą formę (o średnicy ok. 20 cm) z kominem natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy w 170ºC przez około 40 minut (do suchego patyczka). Babkę trzymamy przez kilka minut w formie, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce. Polewamy lukrem (można pominąć alkohol) i posypujemy wiórkami. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy