Babka kielich

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Dzięki dodaniu do ciasta oleju rzepakowego babka jest wilgotna i na długo zachowuje świeżość.polecam.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 margaryna,1 szklanka cukru,2 szklanki mąki,6 jajek,7 łyżek oleju rzepakowego,2.5 łyżeczki proszku do pieczenia,3/4 szklanki maku,2-3 łyżki kakao,kisiel pomarańczowy,skórka otarta z jednej pomarańczy,cukier puder do posypania.

Babka kielich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem,dodawać po jednym jajku po łyżce mąki i oleju.ciasto podzielić na 3 części .do jednej dodać kakao do drugiej suchy mak a do trzeciej wsypać kisiel i skórkę pomarańczową.do foremki keksowej wyłożyć na spód ciasto z makiem następnie kakaowe a na wierzch z kisielem.piec w 180 stopniach przez ok.45 min.

Porady

Jeśli nie lubimy maku to spokojnie można go zastąpić np.kokosem albo rodzynkami.

Komentarze

Podobne przepisy