Babka kawowo - truskawkowo - waniliowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do białek i delikatnie mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Następnie do ciasta wlewamy olej oraz 3 łyżki wody i starannie mieszamy całość.
2.Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej części wsypujemy budyń, do drugiej kawę, a do trzeciej dodajemy kisiel i odrobinkę barwnika. Mieszamy.
3.Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. W tym momencie możemy włączyć piekarnik, by się nagrzewał do temp. 180ºC. Następnie wlewamy wszystkie części ciasta, w dowolnej kolejności. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 40min.
4.Upieczone i wystudzone ciasto zdobimy polewą czekoladową i kolorową posypką.
Porady
Kisiel można zastąpić kolorowym budyniem, np. malinowym. Można zrezygnować z dodawania barwnika do ciasta.
Komentarze