Babka kawowo - truskawkowo - waniliowa

0 (0 ocen)

Ozdobi każdy stół, a oprócz tego wspaniale smakuje.

Składniki:

  • 7 białek
    1,5 szkl mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szkl drobnego cukru
    pół szkl oleju
    3 łyżki wody
    pół opakowania budyniu waniliowego
    pół opakowania kisielu truskawkowego
    1 łyżka kawy mielonej
    odrobina czerwonego barwnika spożywczego

    Dodatkowo:
    masło i bułka tarta do formy
    polewa czekoladowa
    kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Babka wielkanocna Desery

Babka kawowo - truskawkowo - waniliowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dodawanie mąki do białek 1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do białek i delikatnie mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Następnie do ciasta wlewamy olej oraz 3 łyżki wody i starannie mieszamy całość.
  • 3 części ciasta 2. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej części wsypujemy budyń, do drugiej kawę, a do trzeciej dodajemy kisiel i odrobinkę barwnika. Mieszamy.
  • Wlewanie ciasta do formy 3. Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. W tym momencie możemy włączyć piekarnik, by się nagrzewał do temp. 180ºC. Następnie wlewamy wszystkie części ciasta, w dowolnej kolejności. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 40min.
  • 4. Upieczone i wystudzone ciasto zdobimy polewą czekoladową i kolorową posypką.

Porady

Kisiel można zastąpić kolorowym budyniem, np. malinowym. Można zrezygnować z dodawania barwnika do ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować