Babka kawowo- orzechowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciasto na każdą okazję. Babka szybka i łatwa do przygotowania. Każdemu będzie smakować.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 kostki margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    80g orzechów włoskich
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    1,5 łyżki kawy mielonej
    kilka kropel aromatu rumowego
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    1 łyżka mleka
    płatki migdałowe

Babka kawowo- orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i kawą. Stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Następnie cienkim strumykiem wlewamy rozpuszczoną margarynę.
  • 2. Na końcu do ciasta dodajemy posiekane orzechy włoskie i aromat. Mieszamy ciasto łyżką. Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą foremkę na babkę. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 3. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Dodajemy mleko i mieszamy. Polewą polewamy przestudzoną babkę. Wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy