Babka kawowo - karmelowa z orzechami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Babka na bogato - w sam raz na Wielkanoc

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 40 dag mąki,
    30 dag cukru,
    6 jaj,
    20 dag masła lub margaryny,
    3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    100 ml mleka,
    100 ml mocnej kawy,
    2 łyżeczki kakao,
    10 dag orzechów laskowych,
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Babka wielkanocna Desery

Babka kawowo - karmelowa z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z 5 dag cukru i odrobiny wody zrobić karmel, rozprowadzić go mlekiem i przestudzić. Białka 3 jaj oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Masło lub margarynę utrzeć z 25 dag cukru, ucierając wbijać po jednym jajku, dodać 3 żółtka. Wymieszać z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Połowę powstałego ciasta wymieszać z karmelowym mlekiem, resztę z kawą i kakao. Do każdego rodzaju ciasta dodać 1/2 piany z białek. Do ciasta kawowego dodać orzechy ( kilka zostawić do dekoracji). Dwa rodzaje ciasta umieścić w formie jeden na drugim. W kilku miejscach wbić widelec, kilkakrotnie okręcić. Piec w temperaturze 175 stopni przez 60 min. Babkę udekorować polewą i pokrojonymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować