BABKA KAWOWA NA BIAŁKACH

4.99 (198 ocen)

  • 60 min

Babka puszysta. W sam raz dla smakoszy kawy. Sposób na wykorzystanie białek pozostałych z innych wypieków.

  • 60 min

Składniki:

  • - 7 białek
    - 3/4 szklanki cukru
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1i 1/2 szklanki mąki
    - 1/2 szklanki oleju
    - 4 łyżki wody
    - 2 płaskie łyżki kawy mielonej
Wystaw ocenę:

4.99 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka kawowa na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po 1 łyżce cukru.
    Następnie mieszając łyżką dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej i wodę. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
    Podzielić ciasto na 2 części. Do jednej części dodać 2 łyżki płaskie mąki, a do drugiej kawę. Wymieszać.
  • 2. Formę natłuszczoną i oprószoną bułką tartą, wypełniamy przygotowanym ciastem (białym i ciemnym).
    Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut - do suchego patyczka.

Porady

Po ostudzeniu, babkę możemy udekorować cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować