Cudowny aromat karmelu w połączeniu z moim kochanym makiem!
40 min
Składniki:
2 blaszki o wymiarach 10x30cm lub forma z kominem
Składniki:
30dag cukru
40dag mąki
100ml mleka
20 dag margaryny
6 jajek – 3 całe – pozostałe rozdzielić na białka i żółtka
100 ml oleju
4 łyżki maku
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Babka karmelowa z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.5 dag cukru wsypać na patelnie, karmelizować go na małym ogniu – ma być płynny i lekko brązowy. Zalać go wrzącym mlekiem i nie przerywając mieszania podgrzewać aby wszystkie ewentualne grudki karmelu rozpuściły się. Karmel przestudzić. Masło utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po jednym z 3 jajek oraz wszystkie żółtka, na koniec wlać olej oraz chłodny karmel. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz makiem, chwilkę ucierać razem do powstania jednolitej masy. Pianę z białek ubić na sztywno delikatnie wymieszać je z ciastem. Ciasto przelać do blaszek posmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą. Piec ok. 40 – 50 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Po wystudzeniu dowolnie udekorować
Porady
czas pieczenia zmienia się w zależności od tego, jaka jest wykorzystana forma do pieczenia
Komentarze