Babka ziemniaczana z kaszanką i kapustą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Chrupiąca z zewnątrz w środku pełna aromatów i smaków.
Pokrojona w plastry i polana sosem grzybowym smakuje pysznie.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków(po obraniu)
    100 g kiszonej kapusty
    150 g kaszanki
    3 plastry wędzonej szynki
    150 g boczku wędzonego
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    2 cebule
    50 ml śmietanki 30%
    1 łyżka suszonego majeranku
    sól
    biały pieprz
    masło i bułka tarta do formy

Babka ziemniaczana z kaszanką i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach,dodać do nich obie mąki i jajka.
    Cebulę i boczek pokroić w drobna kostkę i podsmażyć na patelni ,najpierw boczek , gdy wytopi się trochę tłuszczu dodać cebulę i dusić na wolnym ogniu około 10 minut.
    Po tym czasie dodać dobrze odciśniętą i pokrojoną kapustę oraz rozdrobnioną kaszankę i jeszcze prze chwilkę dusić.
  • 2. Zawartość patelni dodać do startych ziemniaków,wlać śmietankę doprawić solą,pieprzem i majerankiem,dokładnie wymieszać.
    Foremkę na babkę z kominkiem wysmarować masłem i obsypać bułką tartą,
    Na dnie ułożyć plastry szynki,następnie wyłożyć masę ziemniaczaną.
    Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C(termoobieg) i piec około 50 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy