Babka ziemniaczana z kaszanką i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach,dodać do nich obie mąki i jajka.
Cebulę i boczek pokroić w drobna kostkę i podsmażyć na patelni ,najpierw boczek , gdy wytopi się trochę tłuszczu dodać cebulę i dusić na wolnym ogniu około 10 minut.
Po tym czasie dodać dobrze odciśniętą i pokrojoną kapustę oraz rozdrobnioną kaszankę i jeszcze prze chwilkę dusić.
2.Zawartość patelni dodać do startych ziemniaków,wlać śmietankę doprawić solą,pieprzem i majerankiem,dokładnie wymieszać.
Foremkę na babkę z kominkiem wysmarować masłem i obsypać bułką tartą,
Na dnie ułożyć plastry szynki,następnie wyłożyć masę ziemniaczaną.
Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C(termoobieg) i piec około 50 minut.
Komentarze