Babka kakaowa z serem

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Babka kakaowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przepyszna, miękka i bardzo aromatyczna. Niesamowicie smaczna, najlepsza jaką jadłam. Można polać ją polać czekoladą i dowolnie udekorować - pychotka.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kakaowe
    10dag masła
    1 szkl cukru
    1 jajko
    2 łyżki dowolnego dżemu
    2 szkl mąki
    1 szkl mleka
    2 łyżeczki sody
    1 łyżka kakao
    0,5 łyżeczki cynamonu

    Ciasto serowe
    40dag białego sera
    ¾ szkl mleka
    1 jajko
    20dag cukru
    1 cukier waniliowy
    1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
    Kilka kropel olejku pomarańczowego

    Masło do natłuszczenia formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Ciasto kakaowe Desery

Babka kakaowa z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kakaowe - Sodę rozpuścić w mleku. Masło i cukier utrzeć, ciągle miksując dodać jajko i dżem. Następnie mąkę, cynamon i kakao połączyć. Sypkie składniki dodać do masła naprzemian z mlekiem. Całość zmiksować na jednolitą masę.

    Ciasto serowe – Ser zmiksować z mlekiem, dodać jajko, mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier waniliowy i olejek pomarańczowy, wyrobić jednolitą masę.

    Formę na babkę natłuścić. Wylać do niej połowę ciasta kakaowego, następnie wyłożyć ciasto serowe i zalać pozostałym ciastem kakaowym. Formę włożyć do piekarnika nagrzanego do około 180stopni i piec 40-50minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować