Babka kakaowa z polewą czekoladową i kryształami różowej soli himalajskiej

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Babka ładnie wygląda w tych różowych kryształach soli himalajskiej.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    szklanka cukru
    szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    4 czubate łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki oleju rzepakowego
    masło do wysmarowania formy na babkę z kominem

    150 g masła
    1/2 szklanki cukru
    2 czubate łyżki kakao
    3 łyżki wody
    50 g czekolady mlecznej

    sól himalajska różowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka kakaowa z polewą czekoladową i kryształami różowej soli himalajskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Najlepiej przez sitko. Jajka utrzeć z cukrem na puch. Dodawać stopniowo wymieszane mąki. Mieszać dokładnie. Na koniec dodać olej rzepakowy. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem formy na babkę z kominem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 min. Wyjąć, ostudzić.
    W rondelku rozpuścić masło z dodatkiem cukru, kakao, wody i pokruszonej czekolady. Podgrzewać i mieszać, aż składniki się połączą i powstanie lśniąca polewa. Lekko przestudzić i polać ciasto. Posypać kryształami różowej soli himalajskiej. Udekorować np. bukszpanem. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Sól himalajska Sól

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.42 (218 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Babka serowo-kakaowa

To może cię zainteresować