Babka kakaowa z kremem czekoladowym i orzechami

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wykonanie tej babki nie zajmuje zbyt wiele czasu , a jej smak jest wart jej wykonania.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    200 g masła
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    2 łyżki kakao
    4 łyżki kremu czekoladowego
    2 łyżki rumu
    1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szczypta soli
    1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
    Dodatkowo:
    blaszka na babkę posmarowana masłem i osypana bułką tartą
    cukier puder do posypania
    tarta czekolada do posypania
    cukrowe jajka do ozdoby
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka kakaowa z kremem czekoladowym i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka kakaowa z kremem czekoladowym i orzechami 1. Masło , cukier , aromat miksuję do puszystości , dodaję po jednym jajku ciągle miksując , dodaję obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia , rum , kakao , krem czekoladowy , miksuję . Do puszystej masy dodaję orzechy , mieszam , ciasto wykładam do foremki . Piekę ok. godziny w temperaturze 180 stopni . Przestudzoną babkę wyjmuję z formy , osypuję cukrem pudrem , tartą czekoladą . Przed podaniem dekoruję cukrowymi jajeczkami .

Porady

Babkę możemy oblać polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować