Babka kakaowa z dżemem

4.51 (184 ocen)

  • 30 min

Po prostu rozpływa się w ustach. Doskonała na każdą okazję.

  • 30 min

Składniki:

  • 250g masła,
    1 szklanka cukru,
    4 jajka,
    2 szklanki mąki,
    1/2 szklanki mleka,
    2 łyżeczki sody oczyszczonej,
    1,5 łyżki kakao,
    2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki,
    1/2 szklanki cukru pudru,
    sok z połowy cytryny,
    karndyzowana skórka cytrynowa
Wystaw ocenę:

4.51 (184 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery Przetwory

Babka kakaowa z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku. Następnie naprzemiennie dodajemy mleko, mąkę wymieszaną z kakao i sodą oczyszczoną oraz dżem. Białka ubijamy na sztywno. Ubitą pianę dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy.
  • 2. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą formy na babkę. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto wyjmujemy z formy.
  • 3. Cukier puder razem z sokiem z cytryny ucieramy na jednolitą masę. Przygotowanym lukrem polewamy babkę. Wierzch posypujemy kandyzowaną skórką cytrynową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować