Babka kakaowa na nalewce wiśniowej

0 (0 ocen)

  • 20 min

Wilgotna, mięciutka i bardzo aromatyczna babka. Dodatek nalewki i oleju nadaje jej wilgoci i niepowtarzalnego aromatu. Z wielką przyjemnością się ją robi, ale z jeszcze większą zajada. Bardzo polecam

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na formę z kominem:
    1 szklanka nalewki wiśniowej
    1,5 szklanki cukru
    ¾ szklanki wiśni z kompotu lub mrożonych
    200g mąki
    150g masła
    3 łyżki oleju rzepakowego
    5 łyżek kakao
    3 jajka
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Babka kakaowa na nalewce wiśniowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę wbijając kolejno jajka, wlać olej. Wsypać przesianą mąkę i wlać wino. Wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec dodać wiśnie, wymieszać łyżką. Posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą formę wypełnić ciastem. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Dowolnie udekorować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy