Wilgotna, mięciutka i bardzo aromatyczna babka. Dodatek nalewki i oleju nadaje jej wilgoci i niepowtarzalnego aromatu. Z wielką przyjemnością się ją robi, ale z jeszcze większą zajada. Bardzo polecam
20 min
Składniki:
Składniki na formę z kominem:
1 szklanka nalewki wiśniowej
1,5 szklanki cukru
¾ szklanki wiśni z kompotu lub mrożonych
200g mąki
150g masła
3 łyżki oleju rzepakowego
5 łyżek kakao
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Babka kakaowa na nalewce wiśniowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę wbijając kolejno jajka, wlać olej. Wsypać przesianą mąkę i wlać wino. Wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec dodać wiśnie, wymieszać łyżką. Posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą formę wypełnić ciastem. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Dowolnie udekorować.
Komentarze