Babka kakaowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybki deser, który zawsze się udaje ;)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szkl. cukru
    0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
    1,5 szkl. mąki tortowej
    Kostka margaryny (lub szklanka oleju)
    Proszek do pieczenia
    Ciemne kakao

Babka kakaowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Kostkę margaryny rozpuścić w rondelku i odstawić do przestudzenia. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i dokładnie połączyć mikserem z masą. Na końcu dodać rozpuszczoną margarynę. Blaszkę do babki wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną, na tak przygotowaną blaszkę wylać ciasto (zostawić około 1 szklanki ciasta w misce). Resztę ciasta wymieszać z kakao (kakao dosypujemy partiami w zależności od tego, jakie intensywne ma wyjść ciasto). Tak wymieszane ciemne ciasto wylewamy na jasną część i mieszamy widelcem tak, by powstały wzorki. Pieczemy przez godzinę w 180 stopniach.

Porady

Do ciasta można dodać pół szklanki wody gazowanej, wtedy ciasto będzie pulchniejsze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy