Babka kajmakowa na Wielkanoc

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna, bardzo puszysta baba idealna na Wielkanoc. Dodamy do ciasta maślankę, aby była wilgotna i kajmak dla uzyskania karmelowego smaku. Wymieszamy wszystkie składniki mikserem i upieczemy. Proste pieczenie a efekt wspaniały. Wszystkim będzie smakowała!

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g masła
    150 g cukru brązowego
    8 g cukru waniliowego
    200 g masy kajmakowej z puszki
    4 jaja wielkość M
    400 g mąki
    3/4 szklanki maślanki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Babka wielkanocna

Babka kajmakowa na wielkanoc - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 °C (bez termoobiegu).

    Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
  • o 2. Masło Ubijamy na puch mikserem. Dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy. Miksujemy 3-4 minuty. Następnie dokładamy po łyżce masę kajmakową, stale mieszając. Teraz dokładamy po jednym jajku i krótko mieszamy. Masa może trochę wyglądać na zwarzoną, to nic złego. Po dodaniu mąki ciasto uzyska właściwą konsystencję.

    Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy i dosypujemy do ciasta na przemian z maślanką w 2-3 etapach, stale miksując. Miksujemy tylko do połączenia składników.

    Dużą formę babkową z kominem starannie smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przekładamy ciasto.
  • o 3. Babkę pieczemy 50 minut (do suchego patyczka).
    Upieczoną babkę studzimy i wyjmujemy z formy.
  • o 4. Następnie dekorujemy według uznania.

    My polałyśmy babkę czekoladą gorzką roztopioną z odrobiną mleka w kąpieli wodnej i przyozdobiłyśmy marcepanowymi jajeczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka tortowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować