Babka jogurtowo- limonkowa

  • wyświetlono: 196 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszna babka o orzeźwiającym cytrusowym aromacie.

1dd
  • 10 porcje
  • 75min

Składniki

110 g masła,
190 g jogurtu naturalnego,
3 jaka,
225 g mąki pszennej,
3/4 łyżeczki sody,
190 g cukru,
sok i skórka z limonki,
lukier:
szklanka cukru pudru,
2-3 łyżki soku z limonki.

Sposób przygotowania przepisu:

Babka jogurtowo- limonkowa

  • 1. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Jajka zmiksować z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jogurt naturalny, sok i skórkę z limonki, masło oraz przesianą mąkę wraz z sodą. Masę wlać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy na babkę( silikonowej nie trzeba natłuszczać). Piec 60 minut w temperaturze 180 C, ostudzić i wyjąć z formy. Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z limonki i pogrzać kilka sekund. Babkę polać ciepłym lukrem i posypać skórką z limonki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Wielkanocbabkababka z lukrembabka jogurtowo-limonkowa

Komentarze

Podobne przepisy

Babka jogurtowa z żurawiną

Dodane przez: JulkaTomeczek

Babka jogurtowa z żurawiną

Pieczenie ciast to moja wielka...

Babka jogurtowa o smaku cytrynowym

Dodane przez: kuchenny świat

Babka jogurtowa o smaku cytrynowym

Zapraszam na babkę jogurtową o...

Babka jogurtowa z borówkami

Dodane przez: gotujaceblizniaczki

Babka jogurtowa z borówkami

Mega szybka i pyszna babka z borówkami....

Babka Jogurtowo Cytrynowa W Polewie Mlecznej

Dodane przez: gotowanietoproste

Babka Jogurtowo Cytrynowa W Polewie Mlecznej

Babka jest tak wilgotna i delikatna,...

Babka jogurtowa z kokosowo-cytrynową nutką.

Dodane przez: BABECZKA 35

Babka jogurtowa z kokosowo-cytrynową nutką

Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych...

Babka jogurtow

Dodane przez: MałgorzataS

Błyskawiczna babka jogurtowa

Szybka i łatwa w prygotowaniu

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE