110 g masła,
190 g jogurtu naturalnego,
3 jaka,
225 g mąki pszennej,
3/4 łyżeczki sody,
190 g cukru,
sok i skórka z limonki,
lukier:
szklanka cukru pudru,
2-3 łyżki soku z limonki.
Babka jogurtowo- limonkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Jajka zmiksować z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jogurt naturalny, sok i skórkę z limonki, masło oraz przesianą mąkę wraz z sodą. Masę wlać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy na babkę( silikonowej nie trzeba natłuszczać). Piec 60 minut w temperaturze 180 C, ostudzić i wyjąć z formy. Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z limonki i pogrzać kilka sekund. Babkę polać ciepłym lukrem i posypać skórką z limonki.
Komentarze