Babka jogurtowo- limonkowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 10 osób

Pyszna babka o orzeźwiającym cytrusowym aromacie.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 110 g masła,
    190 g jogurtu naturalnego,
    3 jaka,
    225 g mąki pszennej,
    3/4 łyżeczki sody,
    190 g cukru,
    sok i skórka z limonki,
    lukier:
    szklanka cukru pudru,
    2-3 łyżki soku z limonki.

Babka jogurtowo- limonkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Jajka zmiksować z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jogurt naturalny, sok i skórkę z limonki, masło oraz przesianą mąkę wraz z sodą. Masę wlać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy na babkę( silikonowej nie trzeba natłuszczać). Piec 60 minut w temperaturze 180 C, ostudzić i wyjąć z formy. Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z limonki i pogrzać kilka sekund. Babkę polać ciepłym lukrem i posypać skórką z limonki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy