Babka jogurtowo - bananowa z żurawiną

0 (0 ocen)

Pyszna babka nie tylko na Święta

Składniki:

  • - 2 budynie bananowe;
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
    - 4 duże jajka (białka na pianę);
    - 1 szklanka cukru;
    - 2 szklanki mąki (300 g);
    - 300 ml jogurtu naturalnego;
    - 200 ml oleju;
    - masło do posmarowania formy;
    - bułka tarta do posypania formy.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka jogurtowo - bananowa z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości i całkowitego rozpuszczenia. Dodać olej i jogurt, dokładnie wymieszać.

    Mąkę wymieszać z budyniami (proszkiem) i proszkiem do pieczenia.

    Dodać do masy żółtkowej i bardzo dokładnie wymieszać.

    Białka ubić na sztywno. Dodawać białka do masy żółtkowej delikatnie mieszając.

    Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę, jogurt i olej, aż do wyczerpania. Na końcu dosypać żurawinę wg uznania.

    Dużą formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nałożyć masę do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C. Piec około 50 minut. Przepis podpatrzony na stronie winiary z moimi zmianami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować