Babka jogurtowo - bananowa z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości i całkowitego rozpuszczenia. Dodać olej i jogurt, dokładnie wymieszać.
Mąkę wymieszać z budyniami (proszkiem) i proszkiem do pieczenia.
Dodać do masy żółtkowej i bardzo dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywno. Dodawać białka do masy żółtkowej delikatnie mieszając.
Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę, jogurt i olej, aż do wyczerpania. Na końcu dosypać żurawinę wg uznania.
Dużą formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nałożyć masę do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C. Piec około 50 minut. Przepis podpatrzony na stronie winiary z moimi zmianami.
Komentarze