Babka jogurtowa z lukrem i bratkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Łatwy

Wilgotna i szybka babka.Piekę ją zawsze na Święta Wielkanocne i nie tylko.

  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru brązowego
    2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka jogurtu naturalnie gęstego
    3 jaja
    0,5 kostki masła

    LUKIER:
    1 białko jaja L
    1 szklanka cukru pudru

    DODATKI:
    silikonowa forma do babki z kominem
    kwiatki bratków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Babka jogurtowa z lukrem i bratkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka jogurtowa z lukrem i bratkami 1. W misce mąkę wymieszam z proszkiem do pieczenia i cukrami
    Wbijam jajka dodając rozpuszczone i przestudzone masło i jogurt.
    Wszystkie składniki szybko miksuje.
  • Babka jogurtowa z lukrem i bratkami 2. Przekładam gotową masę do formy.
    Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę w temp 160 stopni przez 45 minut.
  • 3. Białko ubijam na sztywno i dosypuję puder .
    Ucieram aż będzie lśniąca i biała masa.
  • 4. Przestudzoną babkę polewam dowolnie lukrem.
    Wierzch dekoruje bratkami jadalnymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Kwiaty jadalne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować