Babka jest smaczna, zwarta i niezbyt słodka. Jogurt w cieście jest niewyczuwalny a wyrazistości dodaje ciastu z aromatyczny, cytrynowy lukier. Przepis Doroty Świątkowskiej po moich modyfikacjach.
1 godz. 30 min
Składniki:
4 jajka
200 g cukru pudru
pół laski wanilii
150 ml oleju
350 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
230 g jogurtu naturalnego
Babka jogurtowa z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać.
Całe jajka zmiksować z cukrem na puszystą, dobrze napowietrzoną masę (zajmie to około 5 minut). Dodać nasionka wydrążone z laski wanilii. Nie przerywając miksowania dolewać cienką stróżką olej, a następnie dodawać na przemian po łyżce mąkę przesianej z proszkiem do pieczenia oraz jogurt. Miksować aż masą będzie jednorodna.
Piec w podłużnej formie wyłożonej papierem do pieczenia przez około 60 minut w temperaturze 160ºC do tzw. „suchego patyczka”.
Szklankę cukru pudru rozetrzeć z trzema łyżkami soku z cytryny. Jeśli chcemy uzyskać bardziej płynna konsystencje lukru dodajemy jeszcze odrobinę soku.
Lukrem polewamy równomiernie wierzch ciasta i posypujemy skórką starta z wyszorowanej, niewoskowanej cytryny.
Komentarze