Babka jogurtowa z budyniem waniliowym

  • wyświetlono: 4396 |
  • dodany do książki kucharskiej: 19 |
  • polecenia: 1

Idealna na świąteczny stół, jest bardzo puszysta i wilgotna a ponadto mało kaloryczna. Szybko znika w moim domu z talerza.

  • 20min

Składniki

5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
3 budynie waniliowe bez cukru(każdy po 40 gram)
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz i bułka tarta do formy

Sposób przygotowania przepisu:

Babka jogurtowa z budyniem waniliowym

  • babka jogurtowa1. Jajka posolić i utrzeć z cukrem do białości robotem. Mąkę, budynie i proszek do pieczenia wymieszać i dodawać do masy jajecznej porcjami mieszając. Następnie dodać jogurt i wymieszać na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do dobrze natłuszczonej i posypanej bułką formy. Piecz około 1 godziny w temp. około 180 stopni.
    Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru utrzyj z sokiem z 1 cytryny. Przestudzoną babkę nakłuj w kilkunastu miejscach i nasącz utartym lukrem oraz posmaruj całą powierzchnię.

Porady

Babkę można też posypać cukrem pudrem

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zycie
 

Komentarze

Podobne przepisy

Sorbet ananasowo z truskawkami

Dodane przez: beciiaaa

Sorbet ananasowy z truskawkami

Pyszny i orzeźwiający deser na...

gofry

Dodane przez: czarrna

Gofry

Słodkie śniadanko :)

Eklerki z kremem czekoladowym

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Eklerki z kremem czekoladowym

Słodkie, rozpływające się w ustach,...

Pączki wiedeńskie

Dodane przez: czarrna

Pączki wiedeńskie

Szybki deser :)

Faworki

Dodane przez: czarrna

Faworki

U mnie w domu mówiło się na nie...

Pychotka

Dodane przez: czarrna

Pychotka

Pyszne połączenie chrupiących orzechów,...