Mega szybka i pyszna babka z borówkami. Jest wilgotna, a cytrynowy lukier idealnie komponuje się ze słodyczą owoców
45 min
Składniki:
150 g jogurtu greckiego
100 g cukru
225 g mąki pszennej
2 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g borówek
sok z 1/2 cytryny
cukier puder
Babka jogurtowa z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
2. Dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj.
3. Kolejno dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ponownie wszystko zmiksuj.
4. Na koniec dodaj borówki i delikatnie wymieszaj ciasto szpatułką.
5. Keksówkę z ciastem włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (opcja pieca góra-dół) i piecz do tzw. suchego patyczka. U mnie trwało to 40 minut. Zostaw do wystygnięcia.
6. Z soku z cytryny i cukru pudru zrób gęsty lukier. Nie piszę ile konkretnie trzeba dać cukru, ponieważ to zależy od ilości soku. Po prostu syp tak, aby masa była gęsta i nadająca się do rozsmarowania.
Komentarze