Babka jogurtowa z borówkami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Mega szybka i pyszna babka z borówkami. Jest wilgotna, a cytrynowy lukier idealnie komponuje się ze słodyczą owoców

  • 45 min

Składniki:

  • 150 g jogurtu greckiego
    100 g cukru
    225 g mąki pszennej
    2 jajka
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 g borówek
    sok z 1/2 cytryny
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Babka jogurtowa z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
    2. Dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj.
    3. Kolejno dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ponownie wszystko zmiksuj.
    4. Na koniec dodaj borówki i delikatnie wymieszaj ciasto szpatułką.
    5. Keksówkę z ciastem włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (opcja pieca góra-dół) i piecz do tzw. suchego patyczka. U mnie trwało to 40 minut. Zostaw do wystygnięcia.
    6. Z soku z cytryny i cukru pudru zrób gęsty lukier. Nie piszę ile konkretnie trzeba dać cukru, ponieważ to zależy od ilości soku. Po prostu syp tak, aby masa była gęsta i nadająca się do rozsmarowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować