Babka jogurtowa z bakaliami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszna babka jogurtowa w bakaliami świetnie sprawdzi się na świąteczny stół i nie tylko. Będzie również smacznym dodatkiem do kawy.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Piekłam w formie keksowej o wymiarach 35x12,5 cm (ale można użyć mniejszej).

    120 g masła
    4 jajka
    szczypta soli
    150 g cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym)
    1 opakowanie cukru waniliowego
    180 g jogurtu naturalnego
    100 g mieszanki bakalii (u mnie rodzynki, żurawina i orzechy włoskie)
    300 g mąki pszennej tortowej
    1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej (40 g)
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    dodatkowo: masło i mąka do posmarowania i obsypania formy, cukier puder do posypania babki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka jogurtowa z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Przygotować mieszankę bakalii, przy czym rodzynki i żurawina może być dodana w całości, zaś orzechy trzeba pociąć na mniejsze kawałki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, blaszkę wysmarować masłem i posypać mąką.
  • 2. W misce wymieszać ze sobą mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sodę. Do kolejnej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać stopione masło i jogurt naturalny, zmiksować. Stopniowo dodawać składniki sypkie, miksując na wolnych obrotach. Na koniec wmieszać łyżką bakalie i przelać do formy. Piec około 50-60 minut, aż babka popęka i ładnie się zarumieni (u mnie było to 55 minut).
  • 3. Upieczoną babkę wyciągnąć z piekarnika, zostawić na 5 minut, po czym wyciągnąć z formy i przełożyć na kratkę do studzenia. Ostudzoną posypać przez sitko cukrem pudrem.

Porady

Bakalie można zalać gorącym, rozpuszczonym masłem. Dzięki temu zmiękną. Pamiętać jednak należy, że w takim przypadku masła nie mieszamy z składnikami mokrymi, tylko dodajemy razem z bakaliami na koniec i mieszamy łyżką do połączenia się składników.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować