Babka jogurtowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Babka jogurtowa jest jednym z najprostszych ciast jakie kiedykolwiek upiekłam. Doskonałe w smaku, wilgotne i pachnące. Doskonałe rozwiązanie dla wszystkich zabieganych. Wystarczy tak naprawdę 20 minut(bez czasu pieczenia) i mamy gotowe ciasto. Pyszna babka jogurtowa jest doskonałym wypiekiem na nadchodzące święta. Zachowuje długo świeżość więc możecie spokojnie przygotować ją kilka dni wcześniej. Do babki jogurtowej możemy dodać również jabłka lub inne ulubione owoce. Polecam!

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
    180 ml jogurtu naturalnego(1 opakowanie)
    100 g cukru(1/2 szklanki)
    100 ml oleju(1/2 szklanki)
    50 g cukru brązowego(około 5 łyżek)
    20 ml wody(około 2 łyżek)
    4 g proszku do pieczenia( 1 łyżeczka)
    4 g sody(1 łyżeczka)
    2 jajka
    aromat waniliowy
    cukier puder do dekoracji

Babka jogurtowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę przesiać przez sito. Jajka wraz z cukrem i cukrem brązowym zmiksuj. Do ubitych jajek dodaj przesiane suche składniki, aromat waniliowy, olej , wodę oraz jogurt. Całość miksuj do połączenia się składników. Kwadratową formę do pieczenia wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wlej ciasto. Ciasto piecz około 30-35 minut w 170 stopniach. Wystudź. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy