Babka herbaciana

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ta babka ma wyjątkowo oryginalny smak. Do jej przygotowania używam naparu z czarnej liściastej herbaty, przepełnionego aromatem rodzynek.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka: 25 dekagramów
    - cukier: 0.5 szklanki
    - żółtka: 2 sztuki
    - skorka z cytryny: 1 łyżeczka
    - masło: 5 łyżek
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - mocna herbata: 1 szklanka
    - rodzynki: 10 dekagramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka herbaciana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Gotujemy rodzynki w herbacie. Po 5 min zdejmujemy z ognia, rodzynki odcedzamy, herbatę studzimy. Masło ucieramy z cukrem dodając po jednym żółtku.
  • 2. 2. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz skórkę cytrynową. Na końcu wlać 3/4 -1 szklanki herbaty i wsypać rodzynki, wymieszać.


  • 3. 3. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy. Piec ok. godziny w temp. 180 st. C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

babka

To może cię zainteresować