Babka grecka z czekoladą i orzechami

0 (0 ocen)

Babka jest miękka, puszysta, wilgotna i bardzo czekoladowo-orzechowa. Ładnie wyrasta i jest nieskomplikowana w przygotowaniu. Gdy ją zrobię, mam zawsze pewność, że zostaną tylko okruszki. Oryginalny przepis pochodzi z książeczki Poradnika Domowego z lat dziewięćdziesiątych.

Składniki:

  • 2 szkl mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 jajka
    Olejek waniliowy
    3/4 kostki masła
    1 i 1/4 szkl cukru
    100g czekolady mlecznej
    Orzechy
    Masło
    Bułka tarta

Babka grecka z czekoladą i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć.
  • 2. W osobnej misce utrzeć żółtka z szklanką cukru.
  • 3. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodać resztę cukru.
  • 4. Masło połączyć z żółtkami i razem utrzeć. Następnie na przemian dodawać pianę z białek mąkę, wlać olejek waniliowy. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wierzch wygładzić i ułożyć na nim kawałki czekolady i posypać rozdrobnionymi orzechami.
  • 5. Babkę piec w 180st przez 60min. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić w formie na 5 minut. Po tym czasie wyjąć babkę na talerz i po 20minutach przykryć pokrywką do tortów lub miską i zostawić na noc.

Komentarze

Podobne przepisy