Babka Gotowana idealna na nadchodzące Święta Wielkanocne

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna Babeczka,która zachwyca swoim smakiem i wyglądem,jest wysoka,bardzo dobrze się ją kroi,idealna na Wielkanocny stół,u mnie gości nawet w trakcie roku tak bez okazji,bardzo lubię ten rodzaj babki :-) Do przygotowania tej babeczki potrzebna jest specjalna zamykana forma,babkę gotujemy na gazie w garnku.

  • 1 godz. 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kostka masła lub margaryny 250 g
    1 szkl.cukru
    1 cukier waniliowy
    6 jajek L
    szczypta soli
    1,5 szkl.mąki pszennej
    0,5 szkl.mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    sok z połowy cytryny
    kilka kropel aromatu cytrynowego

    Dodatkowo:

    kawałek masła lub margaryny
    2-3 łyżki bułki tartej

    Polewa:

    80 ml śmietanki 30%
    130 g czekolady u mnie pół na pół biała z mleczną
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babeczki Babeczki

Babka gotowana idealna na nadchodzące święta wielkanocne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka Gotowana. 1. Bardzo ważne,aby wszystkie składniki były w temp.pokojowej,jeśli chcemy uniknąć zakalca.
    Miękkie masło kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski,miksujemy chwilę i wsypujemy cukry,miksujemy na puch,aż cukier będzie niewyczuwalny,następnie wrzucamy żółtka,krótko miksujemy do połączenia,wlewamy sok z cytryny(jeśli lubicie możecie też zetrzeć skórkę cytryny na tarce),i przesiewamy przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia,całość miksujemy do połączenia wszystkich składników.
  • Babka Gotowana. 2. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno i wrzucamy je delikatnie do miski z ciastem drewnianą łyżką,delikatnie mieszamy
  • Babka Gotowana. 3. i całość przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą,
  • Babka Gotowana. 4. formę zamykamy i wstawiamy do gara,z gotującą się wodą,woda powinna sięgać do 3\4 wysokości formy(dobrze jest obciążyć formę w garnku,żeby stała stabilnie i się nie bujała,w trakcie gotowania trzeba dolać wrzącej wody z czajnika),babeczkę gotujemy przez 1 godz.i 20 min.na średnim ogniu palnika,od razu po wyłączeniu palnika otwieramy formę,i odwracamy do góry dnem,wykładając babeczkę na talerz,pozostawiamy do wystygnięcia,
  • Babka Gotowana. 5. robimy ulubioną polewę(podgrzewamy śmietankę w małym garnuszku,zdejmujemy z ognia,wrzucamy połamaną na małe kawałeczki czekoladę,po chwili mieszamy aż do roztopienia się czekolady,polewamy babeczkę) i gotowe :-)

Porady

Babeczka jest najlepsza na drugi dzień,nie wyobrażam sobie bez niej Wielkanocy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Zobacz też: sałatka na święta oraz klasyczne, lekkie i nowoczesne - najlepsze przepisy na ciasta na święta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować