Babka gotowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę.
Masło ucieram z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszam w osobnej misce. Dodaję mąki z proszkiem i mleko do masy maślanej i mieszam mikserem na najniższych obrotach. Dodaję następnie ubite białka i delikatnie mieszam łopatką.
2.Foremkę do babki gotowanej smaruję masłem i posypuję kaszką manną, zwłaszcza dno, żeby babka nie przywarła. Ciasto wylewam do foremki, foremkę zamykam i zanurzam w wysokim garnku we wrzącej wodzie (do 3/4 wysokości). Formę z góry obciążam, aby nie ruszała się podczas gotowania. Garnek przykrywam i gotuję na wolnym ogniu 80 minut.
Po ugotowaniu formę wyciągam z wody i wyciągam babkę, żeby odparowała.
3.Kiedy babka wystygnie, przygotowuję lukier (w proporcji 1 czubata łyżka na 1 niepełną łyżkę ciepłej wody). Do lukru można dodać sok z cytryny, wtedy babka będzie miała delikatnie cytrynowy posmak.
Babka gotowana gotowa. Smacznego
Komentarze