Babka gotowana

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Babka świąteczna gotowana w garnku o smaku waniliowym

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g masła
    6 jajek
    ¾ szklanki cukru
    1 szklanki mąki pszennej typ 500
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki mleka
    1 łyżeczka cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka gotowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę.
    Masło ucieram z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszam w osobnej misce. Dodaję mąki z proszkiem i mleko do masy maślanej i mieszam mikserem na najniższych obrotach. Dodaję następnie ubite białka i delikatnie mieszam łopatką.
  • 2. Foremkę do babki gotowanej smaruję masłem i posypuję kaszką manną, zwłaszcza dno, żeby babka nie przywarła. Ciasto wylewam do foremki, foremkę zamykam i zanurzam w wysokim garnku we wrzącej wodzie (do 3/4 wysokości). Formę z góry obciążam, aby nie ruszała się podczas gotowania. Garnek przykrywam i gotuję na wolnym ogniu 80 minut.
    Po ugotowaniu formę wyciągam z wody i wyciągam babkę, żeby odparowała.
  • 3. Kiedy babka wystygnie, przygotowuję lukier (w proporcji 1 czubata łyżka na 1 niepełną łyżkę ciepłej wody). Do lukru można dodać sok z cytryny, wtedy babka będzie miała delikatnie cytrynowy posmak.
    Babka gotowana gotowa. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować