Kwiecista babka gotowana

  • wyświetlono: 247 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczna, delikatna , pulchna ,pachnąca cytryną babka gotowana.

Marta Ryżek-Kalkowska
  • 10 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

200 g masła
3/4 szklanki cukru
5 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z cytryny

specjalna forma do gotowania babki
wysoki kociołek + kamyk do obciążenia formy.

Dekoracja:
Krem maślany:
200g miękkiego masła 82%
1 szklanka dobrej jakości cukru pudru
4 łyżki soku z cytryny lub dowolny aromat
opcjonalnie kolorowe barwniki
+ozdobne tylki rosyjskie z kwiatem i płaska do listków.

lukier:
1 szklankę cukru pudru
olejek cytrynowy
2-3 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Kwiecista babka gotowana

  • ciasto1. Miękkie masło ubijamy na puch. Oddzielone żółtka jaj stopniowo dodawaj do miksowanego masła. Dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.
    Białka ubić na sztywno dodać do ciasta i delikatnie mieszać łyżką. Wyparzoną skórkę z cytryny zetrzyj na tarce. Skórkę dodaj do ciasta i również wymieszaj.
  • babka gotowana2. W wysokim garnku zagotuj wodę. Formę wysmaruj tłuszczem, obsyp delikatnie bułką tartą i przełóż do niej ciasto i szczelnie zamknij pokrywką z formy.
    Wypełnioną formę wstaw do gorącej wody, która musi sięgać do 3/4 wysokości formy.
    Aby obciążyć formę postaw coś ciężkiego na aby nie pływała. Ja zawsze wykorzystuje płaski kamień,puszki z konserwami lub kajmakiem. Przykryj garnek i gotuj 1,5 godziny. wtedy mamy pewność ,że jest wyrośnięta. Babkę po tym czasie należy delikatnie wyjąć z garnka i otworzyć pokrywkę. Pozostaw babkę w formie do wystudzenia wtedy będzie miała gładkie boki.
  • krem maślany3. Krem maślany: Miękkie masło ubij na puch dodaj cukier puder i miksuj przez 2-3 minuty. Na koniec dodaj sok z cytryny delikatnie miksując. Można dodać ulubiony aromat smakowy.
    Krem dzielę na tyle części ile chcemy kolorów i mieszamy z barwnikiem. (Barwnika dodajemy niewiele na wykałaczce,ponieważ niektóre barwniki po kilku godzinach jeszcze ściemnieją w kremie) Przekładamy zabarwiony krem do rękawów cukierniczych z ozdobnymi końcówkami.
  • 4. Lukier: Cukier puder mieszam z odrobiną gorącej wody z olejkiem cytrynowym. i polewam babkę. Po wystudzeniu dekoruję babkę kwiatami z kremu maślanego.

Porady

Babkę można udekorować na swój sposób.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

Wielkanocświętababkakrem maślanyciasto na świętaciasto babkoweprzepis_miesiąca1000Babka na Wielkanocbabka gotowana

Komentarze

Podobne przepisy

Gotowany sernik 3 BIT

Dodane przez: dorota w

Gotowany sernik 3 BIT

Gotowany sernik przygotowany w...

Dodane przez: Ania Ch.

BABKA

Babka pół na pół z masą kakaowa

Sernik gotowany na biszkopcie

Dodane przez: akrobatka22

Sernik gotowany na biszkopcie

Pyszny przekładaniec z gotowanym...

sernik gotowany

Dodane przez: smak i uczucie

Sernik gotowany

Sernik, który nie wymaga pieczenia....

Sernik gotowany na żółtkach

Dodane przez: JustKuchcik

Sernik gotowany na żółtkach

Kremowy sernik gotowany na samych...

babka smietankowa

Dodane przez: lucyna19

Babka śmietankowa

Babka o delikatnym śmietankowym...