Kwiecista babka gotowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło ubijamy na puch. Oddzielone żółtka jaj stopniowo dodawaj do miksowanego masła. Dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywno dodać do ciasta i delikatnie mieszać łyżką. Wyparzoną skórkę z cytryny zetrzyj na tarce. Skórkę dodaj do ciasta i również wymieszaj.
2.W wysokim garnku zagotuj wodę. Formę wysmaruj tłuszczem, obsyp delikatnie bułką tartą i przełóż do niej ciasto i szczelnie zamknij pokrywką z formy.
Wypełnioną formę wstaw do gorącej wody, która musi sięgać do 3/4 wysokości formy.
Aby obciążyć formę postaw coś ciężkiego na aby nie pływała. Ja zawsze wykorzystuje płaski kamień,puszki z konserwami lub kajmakiem. Przykryj garnek i gotuj 1,5 godziny. wtedy mamy pewność ,że jest wyrośnięta. Babkę po tym czasie należy delikatnie wyjąć z garnka i otworzyć pokrywkę. Pozostaw babkę w formie do wystudzenia wtedy będzie miała gładkie boki.
3.Krem maślany: Miękkie masło ubij na puch dodaj cukier puder i miksuj przez 2-3 minuty. Na koniec dodaj sok z cytryny delikatnie miksując. Można dodać ulubiony aromat smakowy.
Krem dzielę na tyle części ile chcemy kolorów i mieszamy z barwnikiem. (Barwnika dodajemy niewiele na wykałaczce,ponieważ niektóre barwniki po kilku godzinach jeszcze ściemnieją w kremie) Przekładamy zabarwiony krem do rękawów cukierniczych z ozdobnymi końcówkami.
4.Lukier: Cukier puder mieszam z odrobiną gorącej wody z olejkiem cytrynowym. i polewam babkę. Po wystudzeniu dekoruję babkę kwiatami z kremu maślanego.
Komentarze