Kwiecista babka gotowana

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna, delikatna , pulchna ,pachnąca cytryną babka gotowana.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g masła
    3/4 szklanki cukru
    5 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    skórka z cytryny

    specjalna forma do gotowania babki
    wysoki kociołek + kamyk do obciążenia formy.

    Dekoracja:
    Krem maślany:
    200g miękkiego masła 82%
    1 szklanka dobrej jakości cukru pudru
    4 łyżki soku z cytryny lub dowolny aromat
    opcjonalnie kolorowe barwniki
    +ozdobne tylki rosyjskie z kwiatem i płaska do listków.

    lukier:
    1 szklankę cukru pudru
    olejek cytrynowy
    2-3 łyżki gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Kwiecista babka gotowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Miękkie masło ubijamy na puch. Oddzielone żółtka jaj stopniowo dodawaj do miksowanego masła. Dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.
    Białka ubić na sztywno dodać do ciasta i delikatnie mieszać łyżką. Wyparzoną skórkę z cytryny zetrzyj na tarce. Skórkę dodaj do ciasta i również wymieszaj.
  • babka gotowana 2. W wysokim garnku zagotuj wodę. Formę wysmaruj tłuszczem, obsyp delikatnie bułką tartą i przełóż do niej ciasto i szczelnie zamknij pokrywką z formy.
    Wypełnioną formę wstaw do gorącej wody, która musi sięgać do 3/4 wysokości formy.
    Aby obciążyć formę postaw coś ciężkiego na aby nie pływała. Ja zawsze wykorzystuje płaski kamień,puszki z konserwami lub kajmakiem. Przykryj garnek i gotuj 1,5 godziny. wtedy mamy pewność ,że jest wyrośnięta. Babkę po tym czasie należy delikatnie wyjąć z garnka i otworzyć pokrywkę. Pozostaw babkę w formie do wystudzenia wtedy będzie miała gładkie boki.
  • krem maślany 3. Krem maślany: Miękkie masło ubij na puch dodaj cukier puder i miksuj przez 2-3 minuty. Na koniec dodaj sok z cytryny delikatnie miksując. Można dodać ulubiony aromat smakowy.
    Krem dzielę na tyle części ile chcemy kolorów i mieszamy z barwnikiem. (Barwnika dodajemy niewiele na wykałaczce,ponieważ niektóre barwniki po kilku godzinach jeszcze ściemnieją w kremie) Przekładamy zabarwiony krem do rękawów cukierniczych z ozdobnymi końcówkami.
  • 4. Lukier: Cukier puder mieszam z odrobiną gorącej wody z olejkiem cytrynowym. i polewam babkę. Po wystudzeniu dekoruję babkę kwiatami z kremu maślanego.

Porady

Babkę można udekorować na swój sposób.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować