Babka galaretowa

  • wyświetlono: 2163 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 1

Bo geniusz tkwi w prostocie. Pyszny, orzeźwiający i kolorowy deser, który zasmakuje każdemu. Jest trochę pracochłonny, ale babka robi wrażenie.

AnetaJ
  • 1min
  • Łatwy

Składniki

1l mleka
0,5szklanki cukru pudru
30g cukru waniliowego
40g żelatyny
4 opakowania galaretki jednego koloru

Sposób przygotowania przepisu:

Babka galaretowa

  • 1. Mleko wraz z cukrem pudrem i cukrem waniliowym zagotować. Gdy przestygnie, dodać do niego żelatynę, wymieszać.
    Każdą galaretkę rozpuścić w 350ml wody. Każdą w odstępie czasowym, żeby nie stężała nam, nim wcześniejsze warstwy galaretki nie będą gotowe.
    Na dno formy do babki (można wykorzystać inną formę, np. tortownicę, wtedy łatwiej wyjmiemy gotową galaretkę) wlać pół szklanki mleka. Włożyć do lodówki, by warstwa zastygła. Następnie wlać pół szklanki galaretki i wstawić do lodówki, by zastygła. Czynność powtarzać do wyczerpania masy mlecznej i galaretek.
    Deser umieścić w lodówce na przynajmniej 2 godziny. Gdy wszystkie warstwy stężeją, położyć na formie dużą deskę i odwrócić naczynie do góry dnem. Wyciągnąć galaretkę – gdyby nie chciała się odkleić, formę wkładamy na chwilę do ciepłej wody.
    Gdyby masa mleczna zastygła, wystarczy delikatnie podgrzać ją na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życiegalaretkaw kilka chwilbabkaprosty przepisprosty desermleczna galaretka

Komentarze

Podobne przepisy

babka adwokatowa

Dodane przez: alaaa

Babka adwokatowa

Babka jest wilgotna i z delikatną...

BABKA

Dodane przez: Aninka88

BABKA MAJONEZOWA

pyszna, lekko wilgotna, mięciutka...

Babka wielkanocna

Dodane przez: rfima

Babka wielkanocna

ciekawa babka z ciasta ucieranego,...

image-1s6l2v6

Dodane przez: JulkaTomeczek

Babka cytrynowa

Pyszna babka z mocno cytrynowym...

Babka piaskowa

Dodane przez: eluchap

Babka piaskowa

Babka piaskowa

babka

Dodane przez: izaa_a

babka...

szybki sprawdzony przepis

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE