Babka egzotyczna z mango i grejpfrutowym lukrem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Mokra, ucierana babka, pachnąca mango o pięknym kolorze z pysznym lukrem grejpfrutowym.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:

    170g miękkiego masła
    140g drobnego cukru do wypieków
    3 duże jajka
    cukier waniliowy
    375g mąki pszennej, tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    420g puree z mango (pulpa z mango w puszce)

    LUKIER:

    3-4 łyżki soku z grejpfruta
    1,5 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jajko

Babka egzotyczna z mango i grejpfrutowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka egzotyczna 1. Uwaga: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
    Mąkę i proszek do pieczenia przesiać.
    Formę keksówkę o długości 28-30 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką.

    W misie miksera masło z cukrem utrzeć do otrzymania puszystej i jasnej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do dokładnego połączenia się składników. Dodać cukier waniliowy krótko zmiksować. Po dodaniu jajek masa może wyglądać na zwarzoną, natomiast po wsypaniu mąki wszystko wraca do normy.
  • Babka egzotyczna 2. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, puree z mango, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Masę mieszać tylko w jedną stronę. Przełożyć do foremki, wyrównać.
    Włożyć do nagrzanego piekarnika, funkcja góra dół 175 stopni Celsjusza. Piec 55-60 minut lub troszkę dłużej, do suchego patyczka. Wyjąć, przez chwilę studzić w foremce a następnie wyjąć i ostudzić całkowicie na metalowej kratce.
    Ciasto można przechowywać 5 dni pod przykryciem.
  • Babka egzotyczna 3. LUKIER:
    Składniki połączyć, rozetrzeć grzbietem łyżki na gładki lukier. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dodać soku z grejpfruta, jeśli za rzadki dosypać cukru pudru i ponownie rozetrzeć. Rozprowadzić na cieście.

Porady

Jest to ciasto ucierane więc trzeba uważać żeby nie zrobił się zakalec. Dlatego składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Składników też nie mieszamy ze sobą zbyt długo, a kiedy mieszamy masę z mąką starajmy się mieszać tylko w jedną stronę. Mi wyszły dwie babki, ponieważ miałam puszkę pulpy na podwójną porcję. Ciasta robiłam jedno po drugim. Drugą babkę zaczęłam robić 10 minut przed końcem pieczenia pierwszej. Niestety do zdjęć przetrwała tylko jedna. Polecam jeśli ktoś się nie boi zakalca:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grejpfrut Jajka Mąka Mango

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować