BABKA DYNIOWO - SZPINAKOWA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Dzisiaj przepis na babkę dyniowo - szpinakową, bardzo smaczną. Lekko słodkawa, krucha i bardzo efektowna.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    200 g margaryny, rozpuszczonej i ostudzonej
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 duża łyżka proszku do pieczenia
    3 duże łyżki musu z dyni
    2 łyżki musu ze szpinaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka dyniowo - szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0qyhbn3 1. Jajka ubijamy mikserem na puch. Następnie dalej ubijając wsypujemy cukry. Po chwili, wlewamy cienkim strumieniem margarynę. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek mieszamy w dużym pojemniku, wsypujemy je do ciasta. Mieszamy aż składniki babki się połączą i dzielimy ciasto na dwie połówki.
  • image-1s881fh 2. Ja zrobiłam jedną większą a drugą mniejszą. Do większej porcji ciasta dodajemy mus z dyni i dokładnie mieszamy. Do drugiej porcji ciasta dodajemy mielony szpinak i również dokładnie mieszamy.
    Do wysmarowanej masłem i wysypanej formy na babkę lub formy keksowej wylewamy partiami ciasta. Raz jasne a raz ciemne.
  • image-25c45g2 3. Babkę pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 * C. około 1 godziny.
    Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
  • image-0kqy1wl 4. Ostudzone ciasto polewamy polewą. Smacznego.

Porady

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować