Babka dyniowa z suszoną żurawiną i chipsami bananowymi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszna, delikatnie wilgotna babka z suszoną żurawiną i chipsami bananowymi.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
    100 g suszonej żurawiny
    100 g suszonych bananów
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    0,5 szklanki oleju
    szczypta soli
    75 g cukru
    2 jajka
    150 g dyni
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Babka dyniowa z suszoną żurawiną i chipsami bananowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczypta soli ubijamy na sztywną pianę. Żurawinę dzielimy na trzy części a banany na dwie. Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dolewamy stopniowo olej i dalej miksujemy. Do jajek dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jogurt naturalny i całość mieszamy. Na koniec dodajemy przygotowaną dynię i ubitą pianę z białek oraz jedną część suszonej żurawiny i mieszamy aż do połączenia wszystkich składników. Do foremki przekładamy połowę ciasta, układamy warstwę suszonych bananów i suszonej żurawiny. Przykrywamy resztą ciasta, i ponownie układamy banany i żurawinę. Pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy