Babka dwukolorowa z cytryną

0 (0 ocen)

  • 30 min

Delikatne ciasto dwukolorowe z nutką cytryny.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    5 jajek
    Szczypta soli
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki tortowej + 1 łyżka
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    Otarta skórka i sok z 1 cytryny
    1 łyżka kakao
    1 kostka margaryny (u mnie Kasia)
    Tłuszcz do formy

Babka dwukolorowa z cytryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka wybić, posolić, dodać cukier i ubić na puszystą, białą masę. Mąki i proszek do pieczenia wymieszać, dodawać porcjami i delikatnie mieszać. Tłuszcz stopić, przestudzić, dodać do utartej masy, wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać sok i skórkę z cytryny i 1 łyżkę mąki, wymieszać. Do drugiej dodać kakao, wymieszać. Formę natłuścić, wylać ciasta na przemian. Piec w temp. 180 stopni 50 minut. Po wystudzeniu babkę udekorować(u mnie płatki ciemnej i białej czekolady, polewa czekoladowa, płatki migdałowe, suszone śliwki).

Porady

1.formę można dodatkowo posypać bułką tartą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy